Fiamm PzV en PzVB gel traktiebatterijen
De Fiamm Motive Power energy dry is een nieuwe traktiebatterij met klepgestuurde gasrecombinatie en gelachtig elektroliet, geschikt voor ontladingen tot 80 procent C5. Dit gamma werd ontworpen voor licht tot gemiddeld gebruik in vorkheftrucks, elektrische voertuigen, veeg- en spoelmachines. De elementen van dit batterijtype leveren betere prestaties dan de meeste onderhoudsvrije batterijen op de markt. In combinatie met de Lifeplus en Powertech hoog-frequent laders, die een snelle laadtijd van 8 uur garanderen bij een ontlading tot 60 procent C5 en 12 uren bij een ontlading van 80 procent C5, kunnen deze krachtige prestaties nog opgevoerd worden. Fiamm Motive Power energy dry gamma is beschikbaar in DIN en BS-afmetingen. Het gamma voldoet aan de afmetingsnormen DIN/EN 60254/2 et CEI 60254-2.

Eigenschappen
Het elektroliet van de Fiamm Motive Power energy dry batterij bestaat uit zwavelzuur en water die, na toevoeging van siliciumbioxide, een gel vormen waar de actieve bestanddelen verspreid in opgenomen zijn. Dat voorkomt niet alleen risico's op het lekken van zuur, maar ook elke stratificatie van zuur tijdens de herlaad- of ontlaadcycli.

Onderhoudsvrij
De Fiamm Motive Power energy dry is zijn hele leven lang onderhoudsvrij; water bijvullen hoeft nooit. Dankzij de speciale laadcurve en interne luchtcirculatie is de waterstofemissie bijzonder laag. Dit betekent dat men de batterij van de vorkheftruck of een andere machine gedecentraliseerd kan laden of van een vereenvoudigde acculaadruimte gebruik kan maken, waardoor de investerings- en gebruikskosten sterk afnemen.

Constructie
De Fiamm Motive Power energy dry traktiebatterij is het resultaat van grondige research & development. De evolution combineert de vereisten van een klepgestuurde batterij met het robuuste design van een traktie-element met positieve buisplaten (PzS). De legering van de roosters (loodcalcium met hoog tingehalte voor de positieve plaat), de actieve stof en de scheider zijn specifiek ontwikkeld voor prestatievereisten van de batterij. De klep van het Fiamm Motive Power energy dry element heeft een sluitbereik met lage toleranties voor een doeltreffende interne luchtcirculatie. Dit bijzondere concept garandeert een hoog recombinatiegehalte, terwijl het vroegtijdige uitdroging van het elektroliet voorkomt. Het resultaat is een optimaal aantal cycli voor een onderhoudsvrije batterij.

Connectoren
De elementen zijn verbonden met geisoleerde, soepele en halogeenvrije verbindingskabels. Dankzij de schroefconnectoren is het monteren en vervangen van de elementen erg eenvoudig.

Lading
Fiamm ontwikkelde voor zijn hoogfrequentladers een bijzonder laadprocédé dat de Fiamm Motive Power energy dry batterij een veilige en aangepaste lading verzekert met een beperkte laadfactor. Deze laders brengen de laadtijd terug tot amper 8 uur bij ontlading tot 60% C5. Tijdens het weekend wordt 8 uur na het einde van de lading automatisch een egalisatielading uitgevoerd. Tijdens een gewone werkdag voor de batterij moet zij een gewone volledige lading krijgen. Dankzij de uitstekende prestaties van de Fiamm hoogfrequent  laders bespaart u nog meer energie.

Voordelen
- Onderhoudsvrij
Water bijvullen hoeft nooit tijdens de levensduur van de batterij.
- Ontladingsdiepte
Ontladingsdiepte tot 80 procent van het nominale vermogen C5 voor een laadtijd van 12 uur en tot 60 procent van het nominale vermogen C5 voor een laadtijd van 8 uur.
- Elektroliet
Geen gevaar voor lekken of spatten dankzij het gelachtige elektroliet.
- Lading
Veilige en aangepaste lading op 8 uur voor een ontlading 60 procent C5 of op 12 uur voor een ontlading van 80 procent C5 dankzij de Fiamm hf laders.
- Laadfactor
Het bijzonder doeltreffende laadprofiel van de Fiamm hf laders laders verzekert een complete lading bij een lage laadcoëfficiënt en voorkomt schadelijke overladingen.
- Gedecentraliseerd laden
Gedecentraliseerd laden dankzij een zeer lage gasemissie, hierdoor lagere investeringskosten.
- Rendement
Het Fiamm Motive Power energy dry systeem en de Fiamm hf laders leveren een hoog energierendement, plus energiebesparingen tot 30 procent.

Toepassingen
Bij laag of normaal verbruik in 1 shift (maximaal 6 dagen per week) zijn deze batterijen geschikt voor de volgende machines:
- Pallettrucks (24V, 36V, 48V)
- Orderpickers (24V, 36V, 48V)
- Palletstapelaars (24V, 36V, 48V)
- Heftrucks (24V, 36V, 48V) van max. 1.8 T waarbij de capaciteit beperkt is tot 420 Ah max.
- Retract-trucks en kuismachines als een technische studie uitgevoerd is waarbij de toepassing werd goedgekeurd.